Tuesday, December 21, 2021

Geologinen ikäajanjakso

Geologinen ikäajanjakso



On olemassa kaksi peruslähestymistapaa: suhteellinen ikätreffit ja absoluuttinen ikätreffit. UTC UT TAI Aikayksikkö Ajan suuruusluokkaa. Vanhimmat F, E, D, C, B, geologisen iän päivämääräsekvenssi, H tai A nuorin. Järjestelmä, joka yhdistää geologiset kerrokset aikaan. Geologinen sarake on ristiriidassa evoluutioteorian kanssa, koska se vain käyttää ympyräpäättelyä.





Johdanto



30. syyskuuta mennessä. Dinosaurukset katosivat noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Se maissintähkä, joka löydettiin muinaisesta intiaanien tulikuopasta, on 1 vuotta vanha. Mistä tiedemiehet todella tietävät nämä ajat?? Geologinen iän laskeminen – iän määrittäminen materiaaleille – on kokonainen tieteenalansa.


Tavallaan tämä kenttä ns geologisen iän päivämääräsekvenssi, on yksi puhtaimmista maantieteilijöiden etsivistä töistä. On olemassa kaksi peruslähestymistapaa: suhteellinen ikätreffit ja absoluuttinen ikätreffit. Tässä on helposti ymmärrettävä analogia opiskelijoillesi: suhteellisen iän seurustelu on kuin sanoisi, että isoisäsi on sinua vanhempi. Absoluuttisen iän seurustelu on kuin sanoisi olevasi 15-vuotias ja isoisäsi 77-vuotias. Eri kivien suhteellisen iän määrittämiseksi geologit lähtevät olettamuksesta, että ellei jotain ole tapahtunut, sedimenttikivikerrosten sarjassa uudemmat kivikerrokset ovat vanhempien päällä.


Tätä kutsutaan superposition säännöksi. Tämä sääntö on tervettä järkeä, mutta se toimii voimakkaana vertailukohtana. htm määrittääksesi kivien tai ominaisuuksien, kuten vikojen, suhteellisen iän. Suhteellisen iän deittailu tarkoittaa myös geologisen iän päivämääräsekvenssi kiinnittää huomiota monialaisiin suhteisiin. Sano vaikkapa, että tulivuoren oja tai lika leikkaa useiden sedimenttikerrosten poikki tai ehkä toisen vulkaanisen kivityypin läpi. Melko ilmeistä, että oja tuli niiden kivien jälkeen, jotka se leikkaa läpi, geologisen iän päivämääräsekvenssi, oikein?


Absoluuttisella ikätreffeillä saat todellisen iän todellisina vuosina. Ensinnäkin fossiilit, geologisen iän päivämääräsekvenssi. Superpositiosäännön perusteella tietyt organismit elivät selvästi ennen toisia tiettyinä geologisina aikoina. Mitä kapeampi aikaväli eläin eli, sitä parempi se on tietyn ajan indeksinä.


Ei luita, fossiilit ovat tärkeitä iän merkkejä. Mutta tarkimmat absoluuttisen iän määrittämisen muodot ovat radiometriset menetelmät. Tämä menetelmä toimii, koska joidenkin alkuaineiden jotkin epästabiilit radioaktiiviset isotoopit hajoavat tunnetulla nopeudella tytärtuotteiksi. Tätä hajoamisnopeutta kutsutaan puoliintumisajaksi. Puoliintumisaika tarkoittaa yksinkertaisesti aikaa, jonka kuluessa puolet jäljellä olevasta tietystä isotoopista hajoaa tytärtuotteeksi. Joten geokronologit vain mittaavat jäljellä olevan emoatomin suhteen tytärmäärään ja voila, he tietävät kuinka kauan molekyyli on roikkunut hajoamassa.


Pari saalista on tietysti. Kaikissa kivissä ei ole radioaktiivisia alkuaineita. Erityisesti sedimenttikivet ovat tunnetusti radioaktiivisia vyöhykkeitä. Joten tähän mennessä geologit etsivät vulkaanisen tuhkan kaltaisia ​​kerroksia, jotka saattavat olla kerrostettuina sedimenttikerrosten välissä ja joissa on yleensä radioaktiivisia elementtejä.


Olet ehkä huomannut, että monet vanhimmista ikääntymistä ovat peräisin zirkonista. Jokainen radioaktiivinen isotooppi toimii parhaiten tietyissä sovelluksissa.


Esimerkiksi hiilen 14 puoliintumisaika on 5 vuotta, geologisen iän päivämääräsekvenssi. Toisaalta isotoopin kalium 40 puoliintumisaika sen hajoaessa argoniksi on 1. html-päivämäärä Todellisuudessa geologit pyrkivät yhdistämään suhteellisia ja absoluuttisia ikäpäiviä kootakseen geologisen historian.


Jos kivi on osittain sulanut tai muutoin muuttunut, se aiheuttaa komplikaatioita myös radiometriseen absoluuttiseen ikään. Pyydä oppilaita rekonstruoimaan yksinkertainen geologinen historia – jotka ovat vanhimmat näytetyt kivet? Mitkä ovat nuorimmat? Pidän myös tästä yksinkertaisesta harjoituksesta, joka on lisäys yllä USGS-sivustolla kuvattuun toimintaan. Vie oppilaat kävelylle naapurustoon ja katso, mitä voit havaita ympärilläsi olevista ikäpäivistä.


Esimerkiksi kumpi on vanhempi, rakennuksen tiilet vai itse rakennus? Onko korjauksia tai halkeamia geologisen iän päivämääräsekvenssi jalkakäytävä, joka tuli jalkakäytävän rakentamisen jälkeen? Absoluuttinen ikädattavuus: Pyydä oppilaita työskentelemään yksin tai pareittain löytääkseen artikkelin tai paperin, jossa käytetään radiometristä ikädatausta, geologisen iän päivämääräsekvenssi.


Kaaviosta, geologisen iän päivämääräsekvenssi, mitkä menetelmät sopivat parhaiten vanhemmille materiaaleille? Mikä nuorimmille? Voitko kertoa miksi?


Lähetä minulle ilmaisia ​​resursseja, erikoistarjouksia ja tarjouksia. Suojattu palvelin - Arvostamme yksityisyyttäsi. com ei myy tai vuokraa sähköpostiosoitettasi kolmansille osapuolille. Etsi Kids Discover. Kaikki blogitekstit. Geologic Age Dating selitys 30. syyskuuta, Share. Saatat myös tykätä painetusta otsikosta. Katsaus. Tulosta otsikko. Ilmainen lataus. Tuntisuunnitelma. Oletko jo jäsen, kirjaudu sisään:. Rekisteröidy alla:. Kouluttaja Koti Koulu Ohjaaja Pääjärjestelmänvalvoja IT-ammattilainen kirjastonhoitaja Vanhempi. Kadotit salasanasi?


Ei sinulla ole tiliä? Rekisteröidy nyt, se on ILMAISTA. Kirjaudu sisään Rekisteröidy Salasana hukassa.





kuka seurustelee



Useimmilla radioaktiivisilla isotoopeilla on nopea hajoamisnopeus eli lyhyet puoliintumisajat ja ne menettävät radioaktiivisuutensa muutamassa päivässä tai vuodessa. Jotkut isotoopit kuitenkin hajoavat hitaasti, ja useita niistä käytetään geologisina kelloina.


Muinaisten kivien iän määrittämiseen yleisimmin käytetyt lähtöisotoopit ja vastaavat tytärtuotteet on lueteltu alla:. Matemaattista lauseketta, joka yhdistää radioaktiivisen hajoamisen geologiseen aikaan, kutsutaan ikäyhtälöksi ja se on:. Kivien treffeillä radioaktiivisten ajanottajien toimesta on teoriassa yksinkertaista, mutta laboratoriomenetelmät ovat monimutkaisia. Kussakin näytteessä olevien emo- ja tytär-isotooppien määrät määritetään erilaisilla analyysimenetelmillä.


Suurin vaikeus on mitata tarkasti hyvin pieniä määriä isotooppeja. Kirjaimellisesti tuhansia päivättyjä materiaaleja on nyt saatavilla käytettäväksi erilaisten maapallon historian jaksojen haarukointiin tietyillä aikavyöhykkeillä.


Monia aika-asteikon kohtia kuitenkin tarkistetaan, koska isotooppien käyttäytyminen maankuoressa ymmärretään selvemmin. Siten geologisen aika-asteikon graafinen esitys, joka näyttää sekä suhteellisen ajan että radiometrisen ajan, edustaa vain nykyistä tietämystä. Varmasti tarkistuksia ja muutoksia on tulossa, kun tutkimus parantaa edelleen tietämystämme Maan historiasta. Voit halutessasi esitellä tämän aktiviteetin pyytämällä oppilaat osallistumaan seuraavaan johdantotoimintaan:.


Siirry pääsisältöön. Google Tag Manager. Tietoja ESW:stä Tilaa Toolkit Aktiviteetit Kilpailut Uutiskirje Sponsorit Haku. Mukautettu USGS Learning Web Lesson Plansista. Taustaa 1700-luvun lopulla fantasian ja mystiikan usva, joka pyrki hämärtämään maapallon todellista luonnetta, pyyhkäisi pois.


Muinaisten kivien iän määrittämiseen yleisimmin käytetyt lähtöisotoopit ja vastaavat tytärtuotteet on lueteltu alla: Alkuisotooppi vakaa tytärtuote Tällä hetkellä hyväksytyt puoliintumisaikaarvot Uraani Lyijy 4.


Harjoitus Salli 2 luokkajaksoa Materiaalit Kenkälaatikko kansikuutioilla Datataulukko: Zorkiumin radioaktiivinen hajoaminen Ohjeet Pyydä oppilaita työskentelemään pareittain tai pienissä ryhmissä. Kaikki pienet kuution muotoiset esineet riittävät - sokerikuutiot, matemaattiset kuutiot, kotitekoiset puu- tai styroksikuutiot tai kuutiot. Opiskelijoiden olisi pitänyt jo olla alttiina suhteellisen ajan, absoluuttisen ajan, radioaktiivisuuden ja radioaktiivisen hajoamisnopeuden käsitteille.


Pyydä oppilasta olemaan ilmoittamatta minkään jäsenen ikää. Kysy muilta luokan jäseniltä, ​​voiko saatavilla olevien tietojen perusteella tietää jonkun perheenjäsenen tarkan iän. He ymmärtävät, että se ei ole mahdollista. Heillä olevia tietoja voidaan käyttää vain suhteellisen iän, ts. Selitä, että suhteellista ikää käytetään usein kivien tutkimuksessa. Kun tiedemiehet havaitsivat, että kivikerroksia oli kerrostunut peräkkäin, toistensa päälle, he johtivat stratigraafisen superpositiota koskevan periaatteen, joka sanoo, että missä tahansa kerrosjonossa, jota ei myöhemmin häiritä, niiden kerrosjärjestys on alhaalta. huipulle.


Siksi häiriintymättömien kerrostumien sarjan pohjalla olevat kivet ovat vanhempia kuin sekvenssin yläosassa olevat kivet. Pyydä oppilaita tunnistamaan, minkä tyyppisiä tietoja he tarvitsevat määrittääkseen perheenjäsenen absoluuttisen iän. Selitä opiskelijoille, että he aikovat osallistua toimintaan, joka osoittaa heille, kuinka geologit määrittävät kivien tai mineraalien absoluuttisen iän.


Ohjeita opiskelijoille: Sinulle annetut kuutiot edustavat kuvitteellista kemiallista alkuainetta "Zorkium". Voitko superpositioiden ja poikkileikkaussuhteiden periaatteita käyttäen rekonstruoida tämän paikan geologisen historian, ainakin käytettävissäsi olevien tietojen perusteella? Kuvitteellinen poikkileikkaus, joka näyttää sarjan kivikerroksia ja geologisia tapahtumia A-I. A on vika. B-F ovat sedimenttikivikerroksia. G ja H ovat molemmat vulkaanisia tunkeutumisia.


Lopuksi, minä olen eroosiopinta. Mitkä ovat näiden kivien ja tapahtumien suhteelliset iät superpositio- ja poikkisuhteiden periaatteiden perusteella? Ensinnäkin superpositioperiaatteesta tiedetään, että kivikerros F on vanhempi kuin E, E on vanhempi kuin D, D on vanhempi kuin C ja C on vanhempi kuin B.


Vanhin F, E, D, C, B Nuorin. Toiseksi havaitsemme, että kivikerros H, joka on vulkaaninen tunkeutuminen, leikkaa kivikerroksiksi B-F. Siksi se on nuorempi kuin B-F.


Vanhin F, E, D, C, B, H Nuorin. Kolmanneksi havaitsemme, että vika A leikkaa poikki ja syrjäyttää kivikerrokset B-F. Koska vika ei leikkaa H:n poikki, emme tiedä, onko se vanhempi vai nuorempi kuin kyseinen kiviyksikkö. Vanhin F, E, D, C, B, H tai A Nuorin. Neljänneksi näemme, että G, toinen vulkaaninen tunkeutuminen, leikkaa A-H:n poikki; se on siksi nuorempi kuin kaikki nämä huomaa, että G:tä ei syrjäytä A, vika.


Vanhin F, E, D, C, B, H tai A , G Nuorin. Lopuksi huomaamme eroosion pinnan, I, sekvenssin yläosassa ja välittömästi maissipellon alapuolella, joka leikkaa sekä A:n että G:n. Olen siis sekä A:ta että G:tä nuorempi. Kun tämä kaikki lasketaan yhteen, voimme määrittää näiden kivikerrosten ja geologisten tapahtumien suhteelliset iät:.


Vanhin F, E, D, C, B, H tai A , G, I Nuorin. Käytettävissä olevien tietojen perusteella emme voi päättää, onko H vanhempi kuin A vai päinvastoin. Tämä ongelma voitaisiin kuitenkin ratkaista, jos havaitsimme A:n leikkauksen H i:n poikki. Mikä geologinen periaate sanoo, että sekvenssin pohjassa olevat kivet ovat vanhempia kuin yläpuolella olevat kivet?


Mitä päivämäärää käytetään arvioitaessa menneiden geologisten tapahtumien järjestystä?? Ajattele monialaisten suhteiden periaatetta. Jos vika leikkaa kivikerroksen poikki, onko vika vanhempi vai nuorempi kuin kivikerros?


Mitä ajoitusmenetelmää käytetään määritettäessä geologisen näytteen ikä vuosia ennen nykyistä päivämäärää? Luvun sisältö: Geologinen aika - 1. Esimerkiksi: Muodostuiko kivikerros A ennen kivikerrosta B vai sen jälkeen? Elivätkö trilobiitit ennen vai jälkeen dinosauruksia?? Jos kaksi kerrosta, jotka olivat kuinka etäällä avaruudessa tai koostumukseltaan erilaisia, sisälsivät samoja fossiileja, oli todennäköistä, että ne oli asetettu samaan aikaan.


Yksityiskohtaiset tutkimukset Euroopan kerrostumien ja fossiilien välillä ovat tuottaneet geologisten ajanjaksojen sarjan, jota käytetään edelleen. Varhaista työtä geologisen aika-asteikon kehittämiseksi hallitsivat brittiläiset geologit, ja geologisten ajanjaksojen nimet heijastavat tätä määräävää asemaa. "Cambrian", Walesin klassinen nimi sekä "Ordovician" ja "Silurian", jotka on nimetty muinaisten Walesin heimojen mukaan, olivat ajanjaksoja, jotka määriteltiin käyttämällä Walesista peräisin olevia stratigrafisia sekvenssejä.


"Permi" on nimetty Permin alueen mukaan Venäjällä, koska skotlantilainen geologi Roderick Murchison määritteli sen alueen kerrostumien perusteella.


Jotkut ajanjaksot olivat kuitenkin muiden maiden geologien määrittämiä. "Jurassic" sai nimen ranskalainen geologi Alexandre Brongniart Jura-vuorten laajojen merellisten kalkkikivipalojen vuoksi.


Britit geologit olivat myös vastuussa aikakausien ryhmittelystä aikakausiksi ja tertiääri- ja kvaternaarikausien jakamisesta aikakausiksi. John Phillips julkaisi ensimmäisen maailmanlaajuisen geologisen aika-asteikon, joka perustui kullakin aikakaudella löydettyjen fossiilien tyyppeihin.


Phillipsin mittakaava auttoi standardisoimaan sellaisten termien käyttöä, kuten paleotsoinen "vanha elämä", jonka hän laajensi kattamaan pidemmän ajanjakson kuin se oli aiemmassa käytössä, ja mesotsoinen "keskielämä", jonka hän keksi.


Kun William Smith ja Sir Charles Lyell huomasivat ensimmäisen kerran, että kivikerrosteet edustivat peräkkäisiä ajanjaksoja, aikaskaalat voitiin arvioida vain erittäin epätarkalla tavalla, koska arviot muutosnopeuksista olivat epävarmoja. Kun kreationistit olivat ehdottaneet noin kuuden tai seitsemän tuhannen vuoden ajanjaksoa Maan iän Raamatun perusteella, varhaiset geologit ehdottivat miljoonia vuosia geologisille ajanjaksoille, ja jotkut jopa ehdottivat Maan ikään lähes ääretöntä.


Kunnes radioaktiivisuuden löytäminen ja sen geologisten sovellusten kehittäminen radiometrisen ajoituksen avulla 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla, eri kivikerrostumien iät ja maapallon ikä olivat laajan keskustelun kohteena.


Ensimmäisen geologisen aika-asteikon, joka sisälsi absoluuttiset päivämäärät, julkaisi brittiläinen geologi Arthur Holmes. Kansainvälinen stratigrafiakomissio on vuodesta lähtien jatkuneessa tasaisessa ponnistelussaan pyrkinyt korreloimaan maailman paikalliset stratigrafiset tietueet yhdeksi yhtenäiseksi planeetan laajuiseksi vertailuarvojärjestelmäksi. Vuonna Global Commission on Stratigraphy nyt International Commission on Stratigraphy alkoi määritellä maailmanlaajuisia viittauksia, jotka tunnetaan nimellä GSSP Global Boundary Stratotype Sections and Points geologisille ajanjaksoille ja faunan vaiheille.


Komission työ on kuvattu Gradsteinin et al. Amerikkalaiset geologit ovat pitkään pitäneet Mississippin ja Pennsylvanian jaksoja omana ajankohtanaan, vaikka ICS tunnustaa ne nyt kumpikin eurooppalaisten geologien tunnustaman hiilikauden "osajaksoiksi".


Populaarikulttuuri ja kasvava määrä tutkijoita käyttävät termiä "antroposeeni" epävirallisesti leimaamaan nykyistä aikakautta, jossa elämme. Se on kehittynyt kuvaamaan jonkin aikaa menneisyydestä alkanutta "aikakautta", jonka kokonaisuutena määrittelevät ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt sekä maahan jääneiden muovituotteiden tuotanto ja kulutus.


Tämän termin kriitikot sanovat, että termiä ei pitäisi käyttää, koska on vaikeaa, ellei lähes mahdotonta määritellä tiettyä ajankohtaa, jolloin ihmiset alkoivat vaikuttaa kivikerroksiin - määrittämällä aikakauden alun. ICS ei ole virallisesti hyväksynyt termiä syyskuussa [päivitys]. Seuraavassa taulukossa on yhteenveto tärkeimmistä tapahtumista ja ajanjaksojen ominaisuuksista, jotka muodostavat geologisen aika-asteikon.


Tämä taulukko on järjestetty niin, että viimeisimmät geologiset ajanjaksot ovat ylhäällä ja vanhimmat alareunassa. Kunkin taulukkomerkinnän korkeus ei vastaa kunkin aikajaon kestoa.


Tämä ei ole mittakaavassa, ja vaikka phanerozoic eon näyttää pidemmältä kuin muut, se vain ulottuu miljoonia vuosia, kun taas kolme edellistä eonia tai Prekambrian supereoni yhdessä ulottuvat yli 3.


Tämä vinoutuminen viimeisimpään eoniin johtuu suhteellisesta tiedon puutteesta tapahtumista, jotka tapahtuivat kolmen ensimmäisen eonin tai supereonin aikana verrattuna nykyiseen fanerozoic-aikakauteen. Ehdotettu antroposeenikausi ei sisälly tähän. ICS:n Geologic Time Scale -kirja, joka sisältää uuden hyväksytyn aika-asteikon, sisältää myös ehdotuksen prekambrian aika-asteikon oleellisesta tarkistamisesta, jotta se heijastelee tärkeitä tapahtumia, kuten esimerkiksi Maan muodostumista tai suurta hapettumistapahtumaa, säilyttäen samalla suurin osa aikaisemmasta kronostratigraafisesta nimikkeistöstä asiaankuuluvalle ajanjaksolle.


Wikipediasta, ilmaisesta tietosanakirjasta. Järjestelmä, joka yhdistää geologiset kerrokset aikaan. Visuaaliset aikajanat, mukaan lukien iät. Elämän aikajana. Tämä laatikko: katso keskustelun muokkaus. Yksisoluinen elämä. Monisoluinen elämä. Niveljalkaiset Nilviäiset. Maa muodostui.


Varhaisin vesi. Varhaisin tunnettu elämä. LHB meteoriitit. Varhaisin happi. Ilmakehän happi. Seksuaalinen lisääntyminen. Varhaisin monisoluinen elämä. Varhaisimmat sienet. Varhaisimmat kasvit. Varhaisimmat eläimet. Ediacaran eliöstö. Kambrian räjähdys. Varhaisimmat tetrapodit. miljoonaa vuotta sitten. Pääartikkelit: Geologian historia ja Paleontologian historia.


Pääartikkeli: Kronologinen päivämäärä. Vaihenimikkeistö on melko monimutkainen. Katso aikajärjestetty luettelo faunan vaiheista. Tämä johtuu suurelta osin radiometrisen päivämäärän epävarmuudesta ja siitä ongelmasta, että radiometriseen päivämäärään soveltuvia kerrostumia esiintyy harvoin juuri niissä geologisen sarakkeen paikoissa, joissa niistä olisi eniten hyötyä. Yllä lainatut päivämäärät ja virheet ovat Kansainvälisen stratigrafiakomission aika-asteikon mukaan paitsi Hadeanin aikakausi. Jos virheitä ei ole lainattu, virheet ovat pienempiä kuin annettu ikä.


ICS-aikakaavion versio [41] tunnistaa hieman laajennetun kvaternaarin sekä paleogeenin ja typistetyn neogeenin, ja tertiaari on alennettu epäviralliseen asemaan.


Tarkat kaaviot rekonstruoiduista CO 2 -tasoista viimeisten ~, 65 ja 5 miljoonan vuoden ajalta löytyvät osoitteesta File:Phanerozoic Carbon Dioxide. png , Tiedosto Myr Climate Change. png , Tiedosto:Five Myr Climate Change. png vastaavasti. Hadealaista on joskus kutsuttu myös priskolaiseksi tai azoilaiseksi. Joskus Hadean voidaan havaita jaetuksi kuun geologisen aikaskaalan mukaan. Näihin aikakausiin kuuluvat kryptiset ja altaan ryhmät, jotka ovat esinektaarien aikakauden, nektarien ja varhaisen imbrian yksiköiden alajakoja.


Niiden käyttö maan geologiassa on epävirallista. Huomaa, että niiden alkamisajat eivät täsmää täydellisesti myöhempien, maanpäällisten rajojen kanssa. Kansainvälinen stratigrafian komissio. Arkistoitu alkuperäisestä 30. toukokuuta Chronostratigraphic units". Stratigrafinen opas. Haettu 2. elokuuta Glossary of Geology Fourth ed.


Alexandria, Virginia: American Geological Institute. ISBN:n kansainvälinen stratigrafinen opas. Arkistoitu alkuperäisestä 9. joulukuuta Haettu 14. joulukuuta Bibcode : Natur. doi: S2CID Haettu 31. heinäkuuta M; Christie-Blick, N 30. heinäkuuta PMID Geologinen aikaasteikko.


Elsevier B. Maantieteellinen kysely. Arkistoitu alkuperäisestä 23. joulukuuta Haettu 10. tammikuuta Brent Special Publications, Geological Society of London. Bibcode: GSLSP. Haettu 26. marraskuuta Worldwide Museum of Natural History. Fossiilien merkitys: Episodit paleontologian historiassa. University of Chicago Press. Bibcode: Sedim.. Tiede muinaisessa Kiinassa: Tutkimuksia ja pohdintoja. Brookfield, Vermont: Ashgate Publishing Variorum -sarja. III, 23. – Transactions of the Royal Society of Edinburgh julkaisi Haettu 6. syyskuuta Basin and Range.


New York: Farrar, Straus ja Giroux. Moskova: Sovetskaya Enciklopediya. Maailmat ennen Adamia: Geohistorian rekonstruktio uudistuksen aikakaudella. Bristolin yliopisto. Bibcode: Geosp Haettu 31. joulukuuta Frontiers in Earth Science. Bibcode: FrEaS Smithsonian Magazine. Haettu 15. tammikuuta Haettu 22. syyskuuta Submission on Quaternary Stratigraphy.


Haettu 15. lokakuuta kesäkuuta Geologists' Associationin julkaisut. John; Powell, John H. Nykyinen tiede. JSTOR Haettu 3. elokuuta Arkistoitu alkuperäisestä 6. elokuuta Earth Science Informatics. Arkistoitu alkuperäisestä 11. helmikuuta Haettu Arkistoitu alkuperäisestä PDF:stä 29. joulukuuta Haettu 23. joulukuuta W Earth and Planetary Science Letters.


Haettu 8. lokakuuta Geochimica et Cosmochimica Acta. Bibcode: GeCoA.. Arkistoitu alkuperäisestä PDF-tiedostosta 27. syyskuuta Haettu 6. elokuuta Live Science. Tiivis geologinen aikaasteikko: Minerologian ja petrologian panokset. Bibcode: CoMP.. Maan vanhin kivi on Acasta Gneiss, ja se on peräisin vuodelta 4. Kiinteä maa. Bibcode : SoLE ISSN edu" PDF.


Kirjassa Felix M. Gradstein; James G. Ogg; Mark D. Schmitz; abi M. Ogg toim. Geologinen aikaskaala 1. painos. Amsterdam: Elsevier. Heinäkuu PLOS ONE. Bibcode: PLoSO PMC Maan geologinen historia. Nykyinen holoseeni - plioseeni 2. Oligoseeni Myöhäinen - Ma Keski - Ma Varhainen - Ma. Lopingian — Ma Guadalupian — Ma Cisuralian — Ma. Pennsylvanian - Ma Mississippian - Ma. Pridoli — Ma Ludlow — Ma Wenlock — Ma Llandovery — Ma.


Furongian — Ma Miaolingian — Ma Series 2 — Ma Terreneuvian — Ma. Ediacaran — Ma Cryogenian — Ma Tonian Ma—1 Ga. Stenian 1-1. Statherian 1. Neoarchean 2. Katso myös: Geologinen aikaasteikko. Geologiseen aika-asteikkoon liittyvät artikkelit. Mennyt Nykyisyys Tulevaisuus Ikuisuus. UTC UT TAI Aikayksikkö Ajan suuruusluokkaa. italialainen kuuden tunnin kello Thaimaan kuuden tunnin kello hindulainen tunti kello tuntikello Suhteellinen tunti Kesäaika Desimaali Heksadesimaali Metric Sidereal Auringon aikavyöhyke. Päätyypit Aurinkokuu Lunisolar Gregorian Julian Heprea Islamilainen aurinko Hijri Kiina Hindu Panchang Maya Luettelo.


Päätyypit tähtitieteellinen astrarium atomi kvanttitiimalasi meri aurinkokello kello mekaaninen sekuntikello vesipohjainen Käkikello Digitaalinen kello Isoisäkello Historia Aikajana. Kronologian historia. Tähtitieteellinen kronologia Suuri historia Kalenteri aikakausi Syvä aika Periodisointi Valtakunnallinen vuosi Aikajana. A-sarja ja B-sarja B-ajan teoria Kronosentrismi Kesto Endurantismi Ikuinen paluu Ikuisuus Tapahtuma Perdurantismi Presentismi Staattinen ajan tulkinta Ajallinen finitismi Ajallinen osa Ajan epätodellisuus.


Uskonto mytologia.

No comments:

Post a Comment

Datering av fossiler

Datering av fossiler Fossilernas ålder bestäms av koldatering och genom radioaktiva beräkningar. För det tredje kan magnetism i bergarter an...